søndag den 9. november 2014

Wir sind das Volk

Ikke bare en let brise men historiens vingesus har blæst ind i min stue i dag. I mange mange timer, hvis du spørger mine piger. Vi har fulgt 25 året for Murens fald.

Der er gode historier at dele med den næste generation, og de lægger tålmodigt øre til. Jeg får selv kuldegysning og husker præcis, hvor jeg var, og hvad jeg lavede for 25 år siden, da den nok største historiske begivenhed i min levetid indtraf.Jeg var sølle 16 år - og optaget af fest og glade dage - men også historisk og politisk bevidst og helt klar over, at der blev skrevet historie i de dage. Senere fulgte Tysklands genforeningen og Sovjetunionens sammenbrud, som jeg også fulgte tæt, og som fulgte mig gennem min gymnasietid.

Den historiske bevidsthed stammer helt klart fra min far, som i min barndom altid delte og fortalte om verden, og det der skete - som fortalte om sin tids historiske begivenheder - om Cubakrisen og mordet på Kennedy. Fra min farfar, som fortalte om sine oplevelser under 2. Verdenskrig - og nu sidder jeg selv her og beretter om Murens Fald.

Mon der er tale om social arv og at være arvelig belastet ? Jeg tænker det mere som at give en platform at stå og bygge på, at videregive en forståelse af, at hver enkelt af os er en del af den tid og den historie vi lever i og at vores handlinger, små som store, sætter aftryk.

Merkel sagde det smukt og rigtigt - at murens fald giver håb til alle - om at tingene ikke behøver at være og forblive som de er. Mennesker er og kan ændre historien. Den vished vil jeg gerne sende mine piger ud i verden med.4 kommentarer:

 1. Det er jo i virkeligheden både en grum og smuk historie med den mur.
  Fedt, at du "vaccinerer" dine piger med lidt historisk dannelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. De bliver vaccineret og jeg smiler stort, når jeg ser og mærker det bider på :-)

   Slet
 2. Sikke fint du skriver... vi må være jævnaldrende for jeg var også 16 år, da muren faldt, noget der også står ret klart i min hukommelse. I søndags var jeg i Berlin for at følge det hele på nært hold, sammen med mine to drenge, som jeg har et stort ønske om, at videregivne historien til.
  Jeg har berettet om mine oplevelser på min blog - måske du kunne have lyst til at læse med der? I hvert fald er jeg, meget enig med dig i vigtigheden i at lære vores børn historien. Kh.Kristina

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh Kristina - sikke en dejlig fortælling på din blog med smukke billeder - godt jeg fandt dig - jeg kigger helt sikkert forbi igen :-) Knus

   Slet